Jørn Hoels julekrydrede pinnekjøtt

Ovnsdampet pinnekjøtt

Skjermbilde 2019-11-28 kl. 12.15.10

Dette er en alternativ oppskrift på pinnekjøtt. Istedenfor å dampe i kjele gjør vi det i stekeovnen. Det viktigste er å få tettet folien godt over langpannen. Ellers er det bare en nytelse. Med denne metoden kan du bruke både røkt og urøkt pinnekjøtt.

Krydderene som brukes sammen med pinnekjøttet er alle sammen tradisjonellt knyttet til julen, i alt fra røkelse, pålegg til bakverk og middager. Den vakre stjerneanisen og fenikkelfrøene gir et lite stikk av anis, korianderfrø gir et friskt pust av sitrus mens einerbærene/busken gir den gode smaken dampepinnene I sitt fravær under ovnsbakingen ville gitt. Mengdene krydder som brukes er små og de gir ikke en kraftig kryddersmak, kun en delikat underliggende julekryddertone/nyanse.

Når man ovnsbaker pinnekjøttet er det to ting som er ufravikelig. Kjøttet må være vannet ut I 24 timer og ovnsformen må pakkes 100% tett med flere lag folie. Slurver man med innpakkingen fordamper vannet og kjøttet blir stekt fremfor dampet og det vil vi ikke!

Tips; Er du ikke helt sikker på om pinnekjøttet er vannet ut nok? Da kan du vanne det ut siste 2 timer med 10-15 grader varmt vann fremfor iskaldt vann. Da går utvanningsprosessen en del raskere.

Er du av de som heller vil ha ribbe? Oppskriften på Jørns juleribbe finner du her.

Skjermbilde 2019-11-28 kl. 12.15.53

Dette trenger du:

6-8 personer.

  • 3 kg utvannet pinnekjøtt. (24 timer)
  • 1 ss fenikkelfrø
  • 1 ss korianderfrø
  • 2 stk stjerneanis.
  • 8 stk einerbær /evnt noen små topper av einerbusk. 

Dette gjør du:

Vann ut pinnekjøttet i 24 timer. Første 4 timene må vannet renne kontinuerlig.

Deretter holder det å bytte vann annenhver time. Det er viktig å bytte vann ofte fordi saltet og urenheter skylles ut i vannet som pinnekjøttet igjen trekker til seg. (skifter du ikke vann  ofte får du et alt for salt og hardt pinnekjøtt.)

  • Dryss krydderet i bunnen av formen. Legg en liten dusk einer i hvert hjørne hvis du har et. Bruk einerbær ellers.
  • Legg kjøttet lagvis jevnt i hele flaten av formen. Du trenger ikke vann i formen. (lover!)
  • Pakk inn formen i minst 3-4 lag folie. Bruk et ekstra minutt på å klemme til hardt i kantene slik at det er helt smokk tett.
  • Sett formen i ovnen UTEN å rive opp folien. Temperatur 170 grader i en time.
  • Skru deretter ned ovnen til 120 og la den stå i 3 timer til.
  • Hvis du faller for fristelsen å sjekke om kjøttet er ferdig før tiden, må du pakke formen helt tett igjen før den går i ovnen igjen.
  • Når pinnekjøttet er ferdig heller/siler du av kraften i bunnen av formen og lager er sjysaus på denne.
  • La folien være på frem til servering. Liker du å svi av kjøttet litt før servering setter du ovnen på grill og 250 grader. Sett formen høyt i ovnen og gi kjøttet en skjerpings til du er fornøyd.

Servér gjerne kokte poteter til pinnekjøttet!

Skjermbilde 2019-11-28 kl. 12.27.52

Kålrotstappe med ristet pepper

Dette trenger du:

  • 1 kg kålrot
  • 700 gr gulrot
  • 300 gr persillerot eller jordskokker
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 skiver sitron
  • Kaldt vann til det dekker med 3 cm
  • 2,5 dl fløte (justeres etter konsistens)
  • 350 gr smør (godt smør, ikke margarin)
  • 14 gr flaksalt (smak til)
  • 1 ts sitronsaft
  • 3 ss rista knust svartpepper.

Dette gjør du:

Fyll en kjele med kaldt vann. Skrell kålroten, persilleroten og gulroten. Dele de i biter på 2×2 cm og ha de i kjelen. Legg to sitronskiver og en dusk rosmarin på toppen. Koke dette under lokk i 30 minutter.

Ønsker du å bruke jordskokker fremfor persillerot skreller du disse og legger de i sitronvann til kål- og gulrot har kokt 30 minutter. Da legger du i jordskokkene og koker dette videre sammen i 15 minutter.

Etter totalt 45 minutter på kok plukker man ut sitronskivene og rosmarindusken, kast disse.

Sil av vannet og ha i terninger av smør og fløten. Kjør dette sammen til en mos med stavmikser. Har du ikke stavmikser kan du kjøre den sammen i en blender, eller rett og slett stappe dette sammen med en potetstapper. Uansett hvilken konsistens du ønsker smaker dette supergodt!

Smak til mosen med en ts sitronsaft, og kun salt.

På toppen drysser man så mye grovknust rista svart pepper at gjestene tror det er en spøk.

Ristet pepper

Dette gjør du:

Det morsomme med å riste/poppe hel svart pepper er at pepperen mister mesteparten av den styrken sin mens det frembringer en nydelig smak og aroma av røykt/toastet pepper og en finurlig nøtteaktig smak.

Varme en tørr stekepanne eller kjele godt opp. (Ikke ha fett i…!)

Hell i 5 ss hel svart pepper. La pepperkorna ligge til det begynner å ryke. og de rører litt på seg. Rist litt på panna og la de ligge til de knitrer og popper litt rundt i panna. Nå ”blåser ”pepperkornet seg opp litt og blir mer glatt i utseende. Hell da pepperet over i en morter eller skål. La de bli romtempererte før du knuser de. Ikke bruk kvern, da blir det bare grått støv. Bruk heller en morter eller bunnen av en kjele til å grovknuse de.

Liker du pepper vil du elske dette trikset for nå kan du mangedoble mengden pepper i maten.

Oppskriftene er hentet med tillatelse fra Jørn Hoel og troffelhelt.no