Her bygges huset ditt

Nei, dette er ikke et byggefelt. Fabrikksjef, snekkere, elektrikere og rørleggere går ut og inn av dørene. Disse boligene skal til både Stjørdal, Levanger og Verdal. 

inne i fabrikken til selbuhus

12.000 kvadratmeter med lokaler holder en temperatur på 18 grader. Energien kommer fra biovarmeanlegg. Flisrestene fra byggeprosessen benyttes nå til oppvarming. Her går vi gjennom husbyggingen skritt for skritt. Selbuhus er landets eneste som bygger husene ferdig i fabrikk før de fraktes ut til byggeplass. Materialene er av norsk kvalitet, og trenger ingen tørketid fordi byggeprosessen har foregått inne i tørre og varme lokaler.

Det er lite som minner om et hus i starten. Materialer kappes nøyaktig i datastyrt sag. Ark bygges i jigger og løftes på plass ved montering. Vi kan spasere fra gulv, vegger, tak og etter hvert til ferdige seksjoner i løpet av et halvt minutt. Når vi nærmer oss utgangen, er det som å gå gjennom en gate med rekkehus, bortsett fra at vi har tak over hodet og klimaet er tørt og stabilt. Her herjer hverken vær eller vind. På enden av rommet åpnes de svære skyvedørene og boligene er klare til å fraktes videre til sin destinasjon.

selbuhus4

I løpet av året bygges det rundt 35 boliger her på huset. På 70-tallet bygde man 120 eneboliger i løpet av et år. Årsaken er endringene i produkt. Kravene er skjerpet, og du som kjøper er stadig mer involvert i byggeprosessen med dine ønsker og tilpasninger. Knapt et hus som går ut fra fabrikken er helt likt til tross for at modellen kan være den samme. Alt bygges i elementer som løftes på plass. Til og med pipen lages ferdig, løftes opp, og monteres gjennom taket. Kjøkkenet og badet er også ferdigmontert og flislagt før huset forlater fabrikken. Det er bare når et rom deles i to av en ny seksjon, at flisleggingen og eventuelle kjøkkenøyer lar vente på seg. Å spasere gjennom fabrikken er en fascinerende reise fra første spikerslag til ferdig bolig. Alt dette fra den ene enden av fabrikken til den andre.

selbuhus2

For deg som drømmer om sjøutsikt, men ikke har det, så skal du vite at alle vinduer som monteres på din bolig en gang har vært speil for Selbusjøen. Utsikten fra fabrikken gir nemlig gjenskinn i vindusglassene der de ligger samlet på et bord og får på plass siste detaljer før montering. I disse lyse lokalene oser det av lange tradisjoner og stabil arbeidskraft. De som jobber her har gjerne vært på denne arbeidsplassen i tjue og tretti år. Men fabrikken har også tett samarbeid med tømrerlinjen i Selbu og tar imot både praksiselever og lærlinger. Flesteparten av de ansatte bor også i bygda. Selbuhuskonsernet sysselsetter cirka 70 personer. Ferdighusfabrikken er bygd opp over en årrekke og gjør stadig moderniseringer. I strandlinja til Selbusjøen finner du både fabrikk, byggvarehandel, visningshus og, noe overraskende, Selbu Husflid. Selburosa i logoen er med andre ord hellig for bedriften.

selbuhus5

Her oppføres i underkant av ti boliger samtidig, og i løpet av to til tre måneder er huset ditt klart til å fraktes til byggeplass. På byggeplass settes boligen opp og er tett i løpet av en dag. Etter maksimalt 8 uker fra montering er boligen ferdig med maling, listverk og parkett – og klar til innflytting.

I beste fall kan din drømmebolig være ferdig oppført på tomten innen et halvt år fra planleggingen starter til husbyggingen er fullført.