Du har flere valg enn du tror

Les hva mange gjør når de kjøper bolig av Selbuhus. Arkitekten røper også at nye husmodeller er lansert i den nye huskatalogen.

Monica Marstad er opprinnelig fra Selbu. Etter å ha jobbet som arkitekt i Trondheim i 12 år, er hun tilbake i hjembygda. Hun kjenner husfabrikken fra oppveksten. Nå tegner hun drømmehuset til boligkjøpere. Den varierte og innholdsrike arbeidsdagen passer godt for Monica.

  • Mange ønsker å bygge bolig helt lik våre standardhus i katalogen – men med noen små tilpasninger. For andre er husmodellene i katalogen et utgangspunkt som blir tegnet om og skreddersydd til tomta og kundens ønsker. Vi har også en del kunder som kommer med sine egne håndtegnede skisser som vi tilpasser vårt system.

Husmodellene i katalogen er fleksible, noe som gjør det mulig å endre planløsninger etter ønske i samarbeid med arkitekt. Uansett – bygging av egen bolig er for de fleste den største investeringen de gjør i løpet av livet. Derfor blir veiledning og trygghet i hele byggeprosessen svært viktig.

TILPASSER HUSENE: Arkitekt Monica Marstad trives med å tegne drømmeboligen for sine kunder. Her tilpasses skissene før byggingen starter i fabrikken rett ved siden av kontoret.

Skisser på papir

Flere av kundene kommer med skisser på papir som bearbeides og tilpasses Selbuhus sitt system, og mulighetene er mange. Alt fra å bytte plassering på ett par rom til å endre store deler av planløsningen er mulig på mange av husmodellene. Det tette samarbeidet med kunden og den nære kontakten med fabrikken vegg i vegg, gir arkitekten mulighet til å følge byggeprosessen hele veien fra skisse til ferdig produkt. Husene bygges i moduler i tørre og stabile forhold innendørs før de fraktes og settes sammen på tomta.

Enkelte kunder har med seg inspirasjonsbilde av et hus de har falt for, mens andre kommer med kart over tomta og spør hva de kan få til på denne.

  • Hva er viktig å tenke på for de som skal bygge hus?
  • Tenk gjennom hvilke behov du har, og hvilke funksjoner som er viktig for deg. For noen betyr det mye å ha alt på ett plan – en bolig de kan bli gamle i. Mange tenker på soneinndelingen i boligen ut fra familiesituasjon og alder på barna. De har i tillegg gjerne et sterkt ønske om en sosial sone som er stor nok til at hele familien og venner kan samles, gjerne tilknyttet spiseplassen. Familiens boligbehov endrer seg gjennom hele livet. Fra travelt småbarnsliv, via en aktiv periode med tenåringer i huset, til barnebarn og en god alderdom. Det er derfor også viktig å tenke langsiktig når planløsningen skal fastsettes.
  • Har du andre gode råd til huskjøpere?
  • Planløsningen velges med fornuften, resten med hjertet – litt forenklet sagt. Fasadeuttrykk, farger og interiør er subjektive momenter som vil påvirke beboernes trivselsfaktor. Her er det like mange fasitsvar som kunder. Jeg som arkitekt er opptatt av å finne løsninger som er gode for akkurat deg og din boligdrøm, sier hun.

Det er mange fordeler med å bygge nytt. Spesielt fordi det har skjedd mye på den tekniske siden de siste årene, som for eksempel økte krav til energiforbruk og tilgjengelighet i boligen. I tillegg vil en ny bolig gi mulighet for en best mulig tilpasning til familiens ønsker og behov. Boligen vil dernest være nærmest selvgående i mange år fordi alt er nytt. Vanlige endringer som blir gjort for å tilpasse husmodellen til kundens ønske og behov, og ikke minst tilpasse huset til tomta er å bytte om på noen av rommene, flytte på eller ta vekk en vegg og tilpasse vindusstørrelser- og plassering. Det gjør også noe ekstra med romfølelsen på loftet med forhøyede knevegger.

BYGGES INNE: Arkitekten har kontor vegg i vegg med fabrikken, og følger boligen fra skisse til ferdig produkt.

Nye modeller

Det folk liker er individuelt. Noen vil ha tradisjonshus og andre vil ha en funkisbolig. Selbuhus lanserer i høst flere nye modeller i sin katalog som er utypisk for produsenten.

  • Vi må henge med i markedet og fornye oss. Vi har hentet inspirasjon fra blant annet en australsk modulhusprodusent, og tilpasset dem til norske forhold. Mange vil i dag ha minimalistisk stil og vi må imøtekomme dette markedet samtidig som vi må ivareta boligkundene som ønsker et mer tradisjonelt og kanskje litt nostalgisk hus, sier hun.

Selbuhus er svært fleksible med muligheter til å endre på sine husmodeller. De mange tilvalgene gir rom for kreativitet og et personlig preg, og i visningshusene ved fabrikken har de valgt en funkisløsning med flatt tak og et mer tradisjonelt hus med moderne løsninger.