Godt å komme hjem

Elin Sundset og Stian Lutdal har endelig flyttet inn i drømmehuset. Egentlig skulle de bygge noe helt annet, men endte opp med personlig funkis.

Småbarnsfamilien setter farge på tilværelsen. Jordfarger gjør Elin glad, og for henne er det å skape et hjem et sted det skal være godt å komme til. De personlige behovene familien har, er grunnmuren for eneboligen bygget av Selbuhus.

– Vi falt pladask for Langseth 2. Vi fikk tak i drømmetomta, men kommunen sa nei til tegningen av huset. Jeg er så glad for den gode hjelpen vi fikk fra Selbuhus. Fleksibiliteten er enestående. Vi forsøkte å endre på den opprinnelige skissen, men fikk avslag. Til slutt måtte vi starte med blanke ark, noe jeg er veldig glad for i dag, sier Sundset.

Måtte tenke nytt

Stian satte seg ned og tegnet i 3D på pcn, og etterhvert ble skissene tatt med til arkitekten i Selbuhus. De gikk fra tradisjonell stil til moderne funkisbolig.

– Vi endret på nesten alt. Vi endret størrelser på vinduer og verandadør. Jeg tror knapt vi har en eneste ting som er standard. Vi ønsket å fremheve utsikten, og nå har vi en luftig løsning som passer akkurat for oss, forteller hun.

Boligen er bygget som smarthus. Med Elins interesse for farger og interiør, har de funnet løsninger som fungerer godt sammen, og ikke minst er funksjonelle for familien.

– Det er viktig at huset bygges for den som skal bo der, sier hun.

– Har du noen gode råd til andre?

– Spør heller en gang for mye enn en for lite. Selbuhus har flinke tegnere som imøtekommer dine ønsker. Jeg tror også det er viktig å være litt vågal. Sett ting litt på spissen og prøv. Vi kom bedre ut av det med å starte med blanke ark da boligen vi først falt for ikke kunne bygges på tomta vi hadde kjøpt. Det er lurt å bruke tid, sier hun.

Dobbeltsjekk

Familien kom flyttende fra en blokkleilighet. Nå har de kompensert for liten hage og liten balkong. Den store terrassen er en forlengelse av stua. Gode og romslige løsninger preger det nye huset.

– Vi fikk en positiv overraskelse da arkitekten hadde klart å tegne inn lagringsplass på hele loftet. Det er viktig og dobbeltsjekke tegningene. For oss endte det opp med enda bedre og mer praktisk romløsning enn hva vi så for oss.

– Du skaper romfølelse med bruk av farger?

– Jeg er opptatt av interiør, og jeg velger farger og stil som jeg liker, og som jeg føler meg vel i. Du gjør mye på kort tid med litt maling. Jeg har valgt jordtoner fra Jotuns fargekart. Jeg malte gangen flere ganger før jeg ble fornøyd med det endelig resultatet. Det er fire ulike farger, men alle i samme tone.

På stua har de valgt fargene Washed Linen og Byge, kjøkkenet har Green Leaf og soverommet har fått St.Pauls Blue, mens gangen nede har fått fargen Dark Teal.

– Jeg utelukker ikke at jeg kommer til å teste nye farger etterhvert, smiler Elin.

Lyttet til erfaringer

Elin og Stian forteller at det er fire Selbuhus i familien. Alle har gode erfaringer med husene som bygges i seksjoner innendørs i tørt klima.

– Vi valgte Selbuhus med tanke på erfaringer fra familie og venner. Det har stor betydning for oss at de bruker lokale leverandører. Det er viktig å ta vare på bedriftene i nærmiljøet i dagens samfunn, sier hun.

Elin og Stian var på besøk i fabrikken underveis i byggingen. Den dagen huset skulle settes opp tok de mye raskere tid enn de klarte å se for seg.

– Før lunsj var de nesten ferdige, og vi rakk ikke å følge med på hele prosessen. Heldigvis tok naboen litt bilder for oss, forteller Elin.

Det gjenstår fortsatt litt før familien er helt på plass i sin nye bolig. Stian holder blant annet på med å innrede drømmegarasjen.

– Folk er forskjellige, og har ulike behov. Det viktigste er at du skal kjenne at det er godt å komme hjem. Møbler skal være gode og komfortable. Jeg liker litt rustikk stil i kombinasjon med moderne. Interiør er hobbyen min og jeg syns det ar gøy å legge ut bilder på Instagram. Men som sagt. Vær deg selv og vær litt vågal, sier Sundset.